Επιλέξτε απο το μενού "
Ετικέτες" αριστερά το μάθημα ή το κεφάλαιο που θέλετε καθώς και τις συμβουλές μας για μια επιτυχή πορεία στο δύσκολο έργο σας!

Γενική Περιγραφή των μαθημάτων της Οικονομίας και της
Διοίκηση θα βρείτε στο κάτω μέρος του blog...

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

23 Οικονομολόγοι ΔΕΝ ξέρουν

Το παρακάτω κείμενο αναδημοσιεύτηκε από την εφημερίδα «Καθημερινή» και αναφέρεται στις προτάσεις 23 Ελλήνων καθηγητών οικονομικών κυρίως από πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Διαβάσαμε το κείμενο με την ελπίδα πως κάτι θα μπορούσαμε να αποκομίσουμε από αυτό… με λύπη όμως διαπιστώσαμε την προχειρότητα των «προτάσεων» αυτών.

Επτά παρεμβάσεις ζητούν 23 οικονομολόγοι

Οι οικονομολόγοι που υπογράφουμε το παρόν κείμενο έχουμε ποικίλες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές. Διαφέρουμε μεταξύ μας ως προς τη σημασία που αποδίδουμε σε θρησκευτικές και ηθικές αξίες. Διαφέρουμε ως προς το πού βρίσκεται η σωστή σχέση ατόμου και κοινωνικού συνόλου. Διαφέρουμε ως προς το ποιο πρέπει να είναι το μέγεθος του κράτους και ποιες οι επωφελείς για το σύνολο παρεμβάσεις του. Διαφέρουμε ως προς το πώς πρέπει να χρηματοδοτείται η παραγωγή των δημοσίων αγαθών. Διαφέρουμε σε πολλά. Εν τούτοις, δεδομένης της κρίσιμης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, δεν έχουμε καμία επιφύλαξη να συμφωνήσουμε στα εξής.

ΟΚ μάθαμε ότι έχουν διαφορές μεταξύ τους οι άνθρωποι … δεν ενδιέφερε και κανέναν αλλά ας πούμε ότι το τονίζουν και καλά για να μας πουν ότι δεν έχουν ιδεολογικά κίνητρα σε ό,τι γράφουν

1. Λυπούμαστε για την επιπολαιότητα με την οποία οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό πρόβλημα, επιπολαιότητα που έφερε την οικονομία στα πρόθυρα χρεοκοπίας και καταρράκωσε την αξιοπιστία της χώρας. Η αξιοπιστία αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής, που πρέπει να προφυλάσσεται με κάθε τρόπο.

Και εμείς λυπούμαστε αλλά η πρώτη παρέμβαση δεν είναι παρέμβαση αλλά…λύπη. για να δούμε τι θα πουν οι «σοφοί» στις υπόλοιπες έξι παρεμβάσεις τους…

2. Τις τρεις τελευταίες δεκαετίες και παρά τις μεγάλες επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι κυβερνήσεις σπατάλησαν τεράστια ποσά για καταναλωτικούς σκοπούς τα οποία δανείστηκαν, με αποτέλεσμα να φθάσει το δημόσιο χρέος σε τεράστια ύψη και η χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας. Το θέατρο των διαδοχικών κυβερνήσεων που αλληλοκατηγορούνται για το ποιο κόμμα μεγάλωσε περισσότερο το δημόσιο χρέος πρέπει να σταματήσει.

Συνεχίζουμε να λυπούμαστε αλλά επειδή διαβάσαμε 2 παρεμβάσεις που ΔΕΝ είναι παρεμβάσεις και το κόστος ευκαιρίας μας είναι κάπως υψηλό (έχουμε και καλύτερα πράγματα να κάνουμε κοινώς).

3. Οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι πλέον αναγκασμένες να προσαρμόζουν τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να προκύπτουν πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα. Παρά το γεγονός ότι η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να είναι συσταλτική. Η μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων είναι προφανές ότι πρέπει να στηριχθεί σε δύο βάσεις. Πρώτον, στη σημαντική μείωση των δαπανών, πολλές εκ των οποίων αποτελούν σπατάλη. Δεύτερον, στην πάταξη της φοροδιαφυγής, η οποία όχι μόνον έχει ζημιώσει το Δημόσιο και κατ' επέκτασιν τους πολίτες, αλλά έχει επίσης συμβάλει στην επιδείνωση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα. Η ανάγκη για τέτοια μέτρα είναι άμεση.

Δεν ήξερα ότι θα έπρεπε να είμαι γκουρού των οικονομικών για να πω πως… «Για να μπορέσω να είμαι εντάξει στις υποχρεώσεις που πρέπει να μειώσω τα έξοδα και να αυξήσω τα έσοδα...». Αντιθέτως από έναν γκουρού των οικονομικών θα περίμενα να μου έλεγε τους τρόπους ώστε να μειώσω μεν τα έξοδα που δεν είναι παραγωγικά για την οικονομία ή να αυξήσω τα έσοδα μου με τρόπους που να μη στρεβλώνουν τη λειτουργία της οικονομίας. Λέτε να είναι στις υπόλοιπες 4 προτάσεις;

4. Είναι ευκαιρία η σημερινή κάκιστη κατάσταση να δώσει τη δύναμη στις κυβερνήσεις να προβούν σε σημαντικές εκσυγχρονιστικές αλλαγές. Για παράδειγμα, τέτοιες αλλαγές είναι:

-Η σταδιακή και εύλογη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Οσοι έχουν τακτική επαφή με τις υπηρεσίες του Δημοσίου γνωρίζουν ότι ο αριθμός των υπαλλήλων θα μπορούσε να μειωθεί κατά 25%, χωρίς να μειωθεί η παραγωγή του Δημοσίου. Η διαδικασία μείωσης πρέπει να αρχίσει αμέσως.

Να τη και η πρώτη πρόταση από τους γκουρού… Να απολύσουμε Δημοσίους υπαλλήλους. Αυτή την πρόταση την ακούς και στα καφενεία Πολύ ωραία λοιπόν… να τους απολύσουμε… έχει κανείς καμία ιδέα για το πώς; Βλέπετε δεν το επιτρέπει το Σύνταγμα…

-Η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, που αποτελεί πλέον σκάνδαλο και βάρος για τους πολίτες οι οποίοι ήδη φορολογούνται βαριά (όσοι πληρώνουν τους φόρους τους).

Σωστή ιδέα. Δε μας λέτε βέβαια ποιοι είναι αυτοί οι φόροι; Να τους καταργήσουμε όλους; Μην είμαστε όμως κακοί, μία καλή ιδέα έπεσε στο τραπέζι…

-Η κατάργηση των κλειστών επαγγελμάτων. Η προστασία πολλών επαγγελμάτων αποτελεί αδικία για τους υπόλοιπους πολίτες. Η έλλειψη ανταγωνισμού είναι σοβαρό πρόβλημα για την οικονομία της χώρας.

Κλειστό Επάγγελμα είναι και οι γιατροί.. να το «ανοίξουμε» και αυτό; Όχι θα πείτε… (Σωστό μέτρο πάντως, δεν μπορεί να δημιουργούμε εμείς μια στρεβλωμένη αγορά μόνο και μόνο για να ικανοποιούμε τα συμφέροντα μερικών ομάδων ατόμων)

-Η κατάργηση των επιδοτήσεων σε κάθε είδους ιδιωτικούς φορείς, όπως π. χ. οι διάφοροι ιδιωτικοί σύλλογοι, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις κ.λπ. Όποιος θέλει να προσφέρει στην κοινωνία πρέπει να το κάνει ιδίοις εξόδοις και όχι με ξένα κόλλυβα.

Αυτό με τα ξένα κόλλυβα ομολογώ ήταν το κάτι άλλο! Ας καταργήσουμε λοιπόν τις επιδοτήσεις σε συλλόγους και ΜΚΟ. Φαντάζομαι το Ίδρυμα Καραμανλή και οι ΕΚπολιτιστικοί σύλλογοι κάθε μικροαπατεώνα θα υποφέρουν αλλά δεν πειράζει (καλό μέτρο αλλά πόσα θα γλιτώσουμε;)

-Η συρρίκνωση ή η αποκρατικοποίηση των ζημιογόνων δημοσίων επιχειρήσεων, όπως π. χ. ο ΟΣΕ.

Αν μπορούσαμε να τα πουλήσουμε λες να τα είχαμε κρατήσει; Ποιος τις παίρνει όμως;

-Η κατάργηση των υποχρεωτικών πληρωμών για την ΕΡΤ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Δεν είναι δίκαιο ο ανύποπτος πολίτης να ταΐζει υποχρεωτικά τους διαπλεκόμενους όλων των παρατάξεων.

Επιμένω… πρέπει να είσαι καθηγητής οικονομικών για να το προτείνεις αυτό; Η γιαγιά μου το φωνάζει 30 χρόνια τώρα, αυτοί τώρα το κατάλαβαν;

-Η κατάργηση των πολυτελών αυτοκινήτων των βουλευτών, των μητροπολιτών, των πρυτάνεων, των διοικητών, των προέδρων κ. ά.

Ε ναι… βέβαια θα προτιμούσα το «ακριβών» αυτοκινήτων να ήταν στη θέση των «πολυτελών» αλλά ΟΚ (επί Νέας Δημοκρατίας ένας ανεκδιήγητος καθηγητής οικονομικών και διορισμένος διοικητής οργανισμού ζήτησε να κυκλοφορεί με Porsche Cayenne και αυτοί που τον εμπόδιζαν να κάνει το όνειρο του πράξη ήταν αυτοί οι κακοί Δημόσιοι υπάλληλοι που στην τρίτη «πρόταση» πρέπει να απολυθούν.

5. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να χρηματοδοτούνται από τους δημότες της περιοχής τους και να έχουν εκ του νόμου ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Κάποιος να ενημερώσει τους «γκουρού» ότι ΟΛΟΙ πληρώνουμε δημοτικά τέλη μέσω της ΔΕΗ. Όσο για τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς…

6. Η χρηματοδότηση των κομμάτων πρέπει να καταργηθεί. Οποιος θέλει να κάνει κόμμα να σκεφθεί και πώς θα χρηματοδοτηθεί. Αρκετά έχουμε πληρώσει και τους ικανούς, αλλά και τους φαύλους πολιτικούς μας.

Δηλαδή κάθε Κόμμα να έχει και τους επίσημους σπόνσορες του. Μπορούμε να λέμε «ΠΑΣΟΚ-ΟΤΕ», «ΝΔ-Siemens», «ΚΚΕ-Τυποεκδοτική», «ΣΥΡΙΖΑ-παμπερς μπεϊμπιλίνο» κτλ. Ακόμα πιο πρακτικό θα ήταν να καταργήσουμε τα Κόμματα… όχι; Πολύ καλά, πώς θα χρηματοδοτείται το κάθε κόμμα δηλαδή;

7. Ο αριθμός των βουλευτών πρέπει να μειωθεί σημαντικά, π. χ. σε διακόσιους. Είναι αστείο μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα να έχει τριακόσιους βουλευτές και να τους χρηματοδοτεί με μισθό, με ατέλειες, με γραφείο, με προσωπικό, με υπέρογκες συντάξεις έπειτα από ελάχιστη θητεία κ.λπ.

Ωραία, γλυτώνουμε έτσι από πολλούς άχρηστους… πόσα χρήματα γλιτώνουμε;

Εν ολίγοις, η χώρα χρειάζεται ένα ευρύ πρόγραμμα σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να μπορέσει να αναπτυχθεί και να προκόψει. Η σημερινή ζοφερή κατάσταση είναι ευκαιρία να μετατραπεί σε μια «δημιουργική καταστροφή».

Ο άμοιρος ο Schumpeter τι σας έκανε και του σκοτώνετε το “creative destruction”; ΚΥΡΙΟΙ, αρκετά με τις διαρθρωτικές φαμφάρες! Οι διαρθρωτικές χαζομάρες λέγονται σε περιόδους ανόδου! Η Ελληνική Οικονομία ΑΠΑΙΤΕΙ μέτρα οικονομικής πολιτικής και όχι διαρθρωτικές ασπιρίνες!

Οι δικές μας προτάσεις είναι λίγο πιο συγκεκριμένες:

1) Ανασχεδιασμός ρόλου Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας! Δεν μπορεί όλα τα Κράτη-μέλη του Ευρώ να έχουμε εκχωρήσει την άσκηση Νομισματικής Πολιτικής σε έναν οργανισμό που αδυνατεί να αντιμετωπίσει ασύμμετρες κρίσεις! Ούτε μπορεί το κύριο μέλημα της να είναι η χειραγώγηση του πληθωρισμού

2) Η μόνη διαρθρωτική παρέμβαση που θα έχει ΑΜΕΣΗ επίδραση στην πραγματική οικονομία είναι αυτή της επιτροπής ανταγωνισμού! Όλη η Ελλάδα είναι γεμάτη από φανερά ή σιωπηρά καρτέλ που μας αποτρέπουν από την αποτελεσματικότητα και μας στοιχίζουν σε κοινωνική ευημερία! Στην επιτροπή ανταγωνισμού μπορεί να ενταχθεί και το θέμα των «κλειστών» επαγγελμάτων.

3) Φορολογικό σύστημα… όλοι πιστεύουμε ότι πρέπει το Κράτος να εισπράττει φόρους, αλλά από κάποιον άλλο και ποτέ από εμάς! Ο λόγος? ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ δεν πιστεύει ότι τα χρήματα που δίνει στο Κράτος αξίζουν τον κόπο! Αν περικοπούν οι σπατάλες που περιγράφουν οι γκουρού παραπάνω δεν θα μας γλιτώσουν από κανένα σοβαρό ποσό… θα ισχυροποιήσουν όμως στη συνείδηση των φορολογούμενων ότι αξίζει τον κόπο να πληρώσουν φόρους σε ένα Κράτος που σέβεται τα χρήματα που εισπράττει

4) Φορολογείστε τον μη παραγωγικό πλούτο! Όχι τις επιχειρήσεις! Όχι τα άτομα που συνεισφέρουν στην οικονομία! Φορολογείστε φορείς όπως η εκκλησία

5) Σταματήστε να χαρίζετε εισφορές και χρέη μεγάλων Τραπεζών και Οργανισμών. ΑΚΥΡΩΣΤΕ όσα χαρίστηκαν στο παρελθόν.

6) Αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας! Συνολικά! Δίκαια! Με μέριμνα για την καταπολέμηση της ανεργίας!

7) Εμπιστευτείτε τους Έλληνες!

Το κείμενο αυτό το γράφουμε για να τονίσουμε στα νέα παιδιά που διαβάζουν το blog μας πως όταν σπουδάσουν, προοδεύσουν και καταξιωθούν στο αντικείμενο τους, ΟΦΕΙΛΟΥΝ να είναι σε θέση να πουν κάτι διαφορετικό από αυτά που θα έλεγε ο μέσος άνθρωπος!

Επειδή τυγχάνει να γνωρίζουμε πολλούς από τους 23 που συμμετείχαν στο κείμενο αυτό καταλαβαίνουμε πως πολλοί δεν ασχολήθηκαν καν, άλλοι δεν ξέρουν ότι το όνομα τους είναι στο κείμενο αυτό και άλλοι έχουν τελείως ιδιοτελή κίνητρα…

Ο Μπίσμαρκ είχε πει πως «Τρεις καθηγητές και όλα χάνονται» φανταστείτε με 23 …

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΙΔΙΑ… Διαβάστε να αναλάβετε τις τύχες της χώρας γιατί τα έχουμε κάνει σκατά!

Το κείμενο και τα ονόματα των καθηγητών (πολλοί από αυτούς είναι πραγματικά καταξιωμένοι καθηγητές και άριστοι επιστήμονες) αλλά …
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_10/01/2010_386159

Προετοιμασία Πανελλαδικών

Καθηγητής παραδίδει μαθήματα:

Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
(ΑΟΘ)

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών
(ΑΟΔΕ)

Άριστη Γνώση αντικειμένου
Σύγχρονες Μέθοδοι διδασκαλίας
Σεβασμός στην προσωπικότητα του μαθητή

τηλ. επικοινωνίας: 694-8200440
(φιλική καταχώρηση)